Orkisz.eu  Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski, MAPA DOJAZDU, tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) email: info@orkisz.eu  gg  936545
orkisz.eu
menu
Strona Główna
O Pszenicy Orkisz
Mąka Orkisz
Przepisy Kulinarne
Dieta Orkiszowa
Kontakt

menu

Dieta orkiszowa

  •  dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
  •  jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny
  •  kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków
  •  ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy maka Orkiszowa raczej ją spowalnia
  •  zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po swieżo przebytej operacji
  •  ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
  •  Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia
  •  kawa z Orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco, oraz przeciwalergicznie
  •  piwo z Orkiszu jest napojem wzmacniającym porównywalny w smaku z piwem jasnym
  •  Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krażenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.
  •  Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko.

Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże - orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczna, a nawet inteligencję. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości wychwalany byt przez średniowieczną, niemiecka mistyczkę, Hildegardę z Bingen, która przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięsnie i rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. Według niemieckich lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Daje na długo uczucie sytości, jak również dobre samopoczucie.
Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu Krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy gorączkę, grypę, krwotok, inne choroby ostre. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka zmniejsza je. Zupa jest wskazana dla osób chorych na biegunkę i po niedawno przebytej operacji. Kawa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Orkisz rozgrzewa ciało poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia. Badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw. Unikać należy naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych i z uszkodzoną emalią. Nie używać kuchni elektrycznej ani mikrofalowej ze względu na wydzielane przez nie szkodliwe

W krajach zachodnich zmielone łuski orkiszu traktuje się również jako lek, źródło błonnika. Kąpiele w odwarach z plewek są środkiem pomocnym w wielu dolegliwościach skórnych. Po ponownym przepuszczeniu, ziarno jest już w pełni czyste i nadaje się do sprzedaży. Część trafia do sklepów, w formie przetworów kaszki i maki, resztę odbiera wytwórnia makaronów razowych. Wydajność zaś z hektara oceniam na 10-20 proc. niższa niż pszenicy. W sumie, więc uprawa jest opłacalna.

Warto jeszcze dodać, że orkisz nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ naturalnie nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zaobserwowano nawet, że przy wysokim nawożeniu wyrasta wysoko, wylęga i daje bardzo mały plon. Jest, więc zbożem tak zwanym ekstensywnym. W gospodarstwach ekologicznych wydajność ulega zwiększeniu dzięki stosowaniu kompostów.

Przed laty w Polsce, jeszcze w okresie powojennym, orkisz uprawiano nawet w dosyć dużej ilości w miejscowościach podgórskich. Zniknął z pól w latach osiemdziesiątych, właśnie wtedy, kiedy zaczęto interesować się nim bardziej na zachodzie Europy

Warto jeszcze wspomnieć o plewach orkiszowych. Wykorzystuje się je jako wypełnienie poduszek, kołder, materaców itp. poprawia krążenie, usuwa wzmożone napięcie mięśniowe, łagodzi bóle, zapobiega powstawaniu odleżyn i odparzeń, ułatwia zasypianie. Obecnie dostępne są w Polsce poduszki orkiszowe.

bogutynmlyn.pl
produkty
stopka © 2007 Orkisz.eu phetrak.com stopka
Nasze serwisy internetowe :
Sklep internetowy   Strona Młyna   Aukcje allegro   ¶w. Hildegarda   M±ka orkiszowa   Orkisz   Semolina   Słód piwowarski   Orkisz  

Linki reklamowe : NO FILE